onsdag, mars 18, 2009

Med eller utan gardiner

Måste det hänga gardiner i fönstren? Jag blir mer och mer tveksam... E har en gardin för att den är mysig och that's it. Utifrån ser det lite trist ut men inne känns det helt ok. Hur har ni det? Om ni inte har gardiner, trivs ni med det? I så fall är det gardinlöst överallt eller lite blandat?

Läckö slott

Foto: Mönstermonstret

13 Comments:

Fredrik och Nina said...

Vi har inte gardiner i alla fönster. I barnen rum på övervåningen passar det inte alls och där har vi bara rullgardiner och kommer inte sätta upp något mer.

I många rum har det varit gardinlöst i snart ett år. Jag tycker man gör som man känner.

Vår förra lägenhet var ifrån 60-talet och killen som bodde där innan oss var arkitekt. Lägenheten var renoverad på ett väldigt coolt sätt och med många smarta idéer som passade bra just i vår lägenhet. Till just gardiner hade han skenor i taket med nypor som man fäste med. Då kapar man inte rummet på samma sätt som med vanliga gardiner och det gillar jag så så har vi gjort i vårt vardagsrum.
Inte sagt att man måste vara arkitekt för att göra så men jag hade inte sett att man kunde göra så förns vi flyttade dit :-D.

/Nina

johanna said...

Jag tycker det beror väldigt mycket på rummet. Och om man måste ha gardiner av en speciell funktion (insynsskydd osv)
Ofta är det av gammal vana som folk har upp gardiner och för att det inte ska kännas kalt eller eka i rummet.
jag har gardiner i sovrummet. I vardagsrummet har jag ännu inte hittat rätt tyg så där hänger några provisoriska och i köket har jag inga alls.

hur det ser ut utifrån skiter jag i, huvudsaken är att man trivs, inte att man pyntar för grannarna!

fingerspitz said...

Vi har inga gardiner i lägenheten i stan men jag börjar bli sugen på snygga rullgardiner.

I kolonin däremot har vi virkade spetsgardiner.

Susanne said...

Åh! När jag ser inredningsprogram där de hoppar över gardinerna tycker jag att det är så snyggt. Men hemma hos mig... jag vet inte... Det skulle nog se konstigt ut. Eller kanske inte... :-)

68 kvadrat said...

Helt klart gardiner! Håller med förste talare om att skenor i taket är det absolut bästa. Dels höjer man känslan av takhöjden plus att du kan sätta dem hur långt utanför fönstret man vill. Jag ser gärna att man hänger gardinerna mot väggen bredvid fönstret, då skymmer man inte ljusinsläppet och utsikten. Vill man ha en stram känsla tycker jag det är hur snyggt som helst med tunna skira vita längder som hänger längst en hel fönstervägg är riktigt snyggt(finns att köpa på 3 meters bredd så slipper man skarva), något man ofta ser på hotell och restauranger.

Malin said...

Skenor i taket ät en bra ide men vi har spända taj här hemma, alltså någon styp av pappp. Jag vill gärna ha kvar dessa och vet inte hur det funkar att sätta skenor igenom.

Innan ekade det men efter bokhylla och matta blev det mycket bättre sam tyg på väggarna. Jag har vant mig vid ljuset och tunna skira gardiner är nog inte min grej. När jag säger att det ser trist ut utifrån är det mer att jag själv tycker det, grannarna bryr jag mig inte om.

Ja ja, vi får se men jus nu lutar det åt gardinlöst på vissa ställen med endast någon rullgardin. Tack för era åsikter och tankar :)

Anonym said...

Hemma hos oss så har vi inte fått upp några gardiner alls. Endast någon rullgardin där det behövs. Kanske att det kommer bli en mix av gardinlösa rum och rum med gardin i framtiden. Men nu vill vi ha in så mycket ljus som möjligt.

Linda Jönsson said...

Vi har gardiner i barnens rum vanligtvis fast inte just nu, alla våra fönster är otidsenligt 70-tals brunbetsade med spröjs, och huset är ett 50-tals hus där originalet är vita fönster utan spröjs, därav väldigt mörkt inomhus. Det enda stället jag har gardiner är framför verandadörren i vardagsrummet, den sitter på en kortsida. Där är hela väggen täckt av gardine m h a en vajer, två vinröda och två orange sammetsgardiner och så framför fönstret tunna genomskinliga guldfärgade. Det gör att det inte drar så förbaskat. På våren och sommaren byts det ut till lämpligare sort.
Fungerar mycket bra i övrigt utan gardiner, även när jag fått ändan ur...och målat alla fönster vita.
/Linda

Världen enligt J. said...

Jag är i princip en gardinlös person och trivs utmärkt med det. I vårt nuvarande hus har vi dock gardiner i ett par rum, för att det annars ser väldigt konstigt ut. I vardagsrummet behövs det som insynsskydd och i Lilla L:s rum såg det bara skumt ut utan...

jonnakaos said...

Jag vill gärna ha gardiner under vinterhalvåret för att minska insynen. Sommaren har jag gardiner i de fönster som ser knepiga ut utan och som ligger så att förbipaserande kan se in.

Hellt efter eget tycke och smak anser jag vara bäst.

Världen enligt J. said...

Jag är i princip en gardinlös person och trivs utmärkt med det. I vårt nuvarande hus har vi dock gardiner i ett par rum, för att det annars ser väldigt konstigt ut. I vardagsrummet behövs det som insynsskydd och i Lilla L:s rum såg det bara skumt ut utan...

Johanna.B said...

Jag har gardiner vid min balkongdörr, men mer för funktionen att kunna dra för och få lite privat. Annars tycker jag det är fint med "rena" fönster!

Kram
/Johanna

Kaffe med drömmar said...

Hej!

Vi kör med rullgardiner från Ikea. De som släpper igenom ljus men inte bländar. Finns i vitt, grått och vinrött. De tycker jag är fina!

(Kolla gärna in det fina påskerbjudandet på min blogg!)

Ha en bra helg!

/Johanna