onsdag, februari 20, 2008

Inredningsfunderingar

Numer får vi då och då frågan; hur ska ni ha det i nya huset? Var ska kökssoffan stå, den där lampan hänga, vilken färg på väggarna? Ingen aning.

Vårt nuvarande boende inbjöd lite till en viss stil, med en generös planlösning och väggar målade i färger som flörtar med 50-talet. Vi var inte sena att hänga på och gott så. När det gäller hyreslägenheter har vi liksom bott med det andra fixat innan och inte orkat bry oss så mycket eftersom det inte är vårat eget. Den här gången gäller det ens alldeles egna, ett hem under lång tid och inte något bara i väntan på...

Även om jag är den mer impulsiva typen när det gäller inredning och inte tar det alltför allvarligt känns det som om det krävs lite mer eftertanke den här gången. Hur tänker ni gällande inredning? Gör ni det som känns rätt i stunden eller vägs varje beslut på guldvåg?

Vårt nya hem

Foto: Tomas Hellberg

Huset är byggt 1949 och ca 150 kvm stort plus källare. Det finns bilder från interiören men det känns inte riktigt schysst att visa dem eftersom det visar andras hem, inte vårat. Tillträde sker i vår och då kommer det visas bilder, förhoppningsvis både före och efter!

13 Comments:

Tusset said...

åh ett alldeles egen hus - det är en dröm! Vet precis hur ni känner det, vi flyttar till en ny lägenhet om ett par månader...

Linnea said...

Jag har nyligen köpt bostadsrätt (hunnit flytta in) så jag är lite i samma tankar. Jag tänker lite, att det som är "billigt" (allt är relativt) att ändra, gör jag så som jag gillar nu, det är enkelt att byta ut sen, kanske när jag bott in mig, kanske när jag hittat "min" stil, kanske när jag tröttnar. (Målade tex hallen knallturkos, Alcros Mentol :)

Däremot, gäller det större investeringar så tänker jag hellre efter före. Hjälper just nu min mamma att totalrenovera badrummet, och där anser jag att man ska tänka efter många gånger innan man smäcker in saker. Kanske inte så kul att behöva byta ut badrummet om 5 år för all helsvart har blivit otrendigt, eller nåt..

Anne said...

Jag hade nog bott in mig lite först innan man satsar på dyra möbler. Med tiden kommer man känna vad man gillar. Sen en neutral inredning tycker jag är det bästa tipset, möbler som håller länge i sin stil. Det går alltid piffa til och ändra uteendet med hjälp av textil, roliga färgglada tyger eller lugna om man gillar det. Att använda sig av målarfärg istället för tapaet gör det även lätt att byta färg när man känner för det. :)

essko said...

Vilket fint hus!! Förstår att ni ser fram emot att få sätta tänderna i inredningsplanerna!

Däremot håller jag inte med dig om att hyresrätter är något man bor i "i väntan på" och att man inte bryr sig om inredningen eftersom det inte är "ens eget". Jag trivs jättebra i hyresrätt och är glad att kunna överblicka kostnader och inte bekymra mig över lån osv. Och tycker att det är minst lika intressant att lägga kraft på inredning som om det vore "min egen " lägenhet....:)

malla said...

fint hus! Grattis! :)

Malin said...

Tusset, det är rätt kul att flytta...

Linnea, vad spännande! Jo, jag håller med, vitt standardkakel är inte att förakta!

Anne, jag håller med till viss del men vill också förorda spontaniteten och personligheten i inredning. Är man som jag, mycket för begagnat och andrahand, går det faktiskt att byta relativt lätt.

Essko, jag talar för oss och målet har alltid varit ett hus även om jag förstår att man uppskattar hyresrätter. Visst har jag fixat här hemma, målat väggar och försökt möblera på ett snyggt sätt men det har alltid funnits en gräns för tid , energi och pengar att satsa. Klart man vill ha fint så att man trivs! Även om det är i väntan på :)

essko said...

OK:) Jag reagerade på att du skrev "man" för för mig låter det som om man talar för fler än sig själv, som någon slags generell sanning...men det var alltså inte så du menade, bra:)

Reagerar eftersom jag vet att det finns de som ser det här med hus som "finare" än andra boendeformer...och såna hierarkier gillar inte jag:)

Fortsatt lycka till!

Malin said...

Nu har jag omformulerat det hela lite...

Folk får bo hur de vill, djupaste ödemarken eller mitt i city, sambo, mambo, delsbo, kollektiv, hyresrätt, bostadsrätt, slott eller koja det spelar mig ingen som helst roll.

birka said...

Grattis till huset! Det där med stil är svårt. Vi hade alltid tänkt oss ett funkishus och kämpade hårt för att få köpa ett underbart sådant som stått tomt i nu 21 år (då 18 ... ) och förfaller inför våra ögon. Men tanten som inte bor där men äger var eccentrisk och vi fick ett privat erbjudande av en annan tant att köpa hennes hus mitt emot .. byggt 1873 ... så här bor vi nu och kämpar för att anpassa oss till husets stil med en moderna touch - men huset kräver en viss stil som man snällt får anpassa sig till.

Malin said...

Birka, huset vi har köpt är faktist väldigt förlåtande när det gäller stil. Öppen spis och parkett öppnar för en äldre stil samtidigt som det inte är krussidulligt och hindrar en modern stil, alltså fritt fram :) Passar oss rätt bra men lämnar mer att fundera på :)

essko said...

Jag ber om ursäkt om jag gjorde dig irriterad, ska tänka mig för nästa gång.

Malin said...

Essko, jag är inte det minsta irriterad :) Klart man får framföra sina åsikter :)

Fröken Fräken said...

Jag är jätteombytlig. SKulle jag flytta in någonstans där jag hade möjlighet att göra om som jag ville så skulle jag nog tänka på följande:
- Husets stil, alla typer av inredningar passar inte till alla hus. Det kan se rätt konstigt ut.
- hålla en neutral bas på de dyrare grejerna, typ kakel, kök osv och lite mer tidlös så att man kan piffa till med olika gardiner eller tapeter.
- Känna mig för lite innan och inte sätta igång och tokriva. Om inte alla är terracottafärget förstås. Då har du min välsignelse att riva hej vilt!